Lingonberry jam

Lingonsylten är ju som sagt slut och köpa den går inte för sig, den man köper är alldeles för söt för min smak. Köper man istället de rårörda så är de för osöta. Jag gör alltid min egen lingonsylt. Så jag blev överlycklig när jag hittade en påse lingon längst in i frysen. Det går himla snabbt att kasta ihop en sylt, och såhär är det jag gör den.

Lägg bären i en stor kastrull slå på medelvärme. Strö sedan över socker, här beror det mycket vad man ska ha sylten till hur söt man vill ha den men jag brukar på ett ungefär ha i 6 dl socker per kg bär.

Koka upp bären och skaka i kastrullen så skummet lägger sig i mitten så det blir lätt att ta bort. Skummet tar man bort för att det är orenheter.

När det inte längre bara ser ut som bär brukar jag ta av den från plattan, man vill inte koka sönder bären helt.
Häll i en burk eller avnjut på direkten!


Early bird!


Imorse klockan fyra vaknade jag och trodde det var morgon. Förr otroligt ljust och fint var det. Älskar verkligen sommar solen. Jag är nog en av få som inte stänger den ute på nattten, tycker om att vakna av att solen lyser in.

Vände mig om och sov några timmar till.

Till frukost gjorde jag rosa havregrynsgröt. Havregrynsgröt med svartavinbär i, improviserade jag ihop när sylten var slut.

 Jag är förövrigt helt kär i min blå stol just nu. Har två stycken men den ena får tyvärr mer kärlek för att den står i rummet. Den andra står i garderoben och får mest hålla mina kläder. Men det betyder inte att jag inte är lika kär i dem båda.

Fridens liljor /Fredrica


Amsterdam dag 1

Ursäkta att det varit dött här på bloggen. Jag har haft så mycket att jag blev tvungen prioritera bort bloggen lite. Så nu kommer det bli en massa för att kompensera.

Jag har ju hunnit vara på en lång weekend i Holland och här är bilder från första dagen.

Till frukost gjorde amerikanska pannkakor och fruktsalad.

Detta var den vackra utsikten vi hade vid frukosten, vi alla tre bodde hos Annas pappa.

sen åkte vi in till amsterdam och åt lunch.

Anna hade fina röda läppar.

Mie har långt hår nu, så himla fint fast hon ska klippa av det snart.

Sen shoppade vi lite och gick till en Second hand butik dock var vi så slut när vi kom dit så blev bara ett fynd för mig. Lägg märke till de söta husen bakom mig, så såg det ut överallt i Amsterdam

Hoppade på tåget tillbaka till Liden för att göra oss fin för middag.

Så här snygga blev vi, värsta prombilden.

Vi åkte till beachen och började med lite cava och bubbel.

Vi åt fick och skaldjur. jag åt tonfisk med primörer. Sedan när de började städa undan förstod vi att det var tid att börja bege sig hem. Sen när vi kom hem pratade vi minnen och tittade i våran Yearbook.


För det är ingen vanlig dag, för det är Agnes födelsedag!

Idag fyller världens finast systerdotter två år gammal. Så idag blir det en snabb visit till Skellefteå och gratta henne. Kan gissa redan nu att hon kommer drunkna i paket, blir lätt så när hon är första barnet denna generation i våran släkt.



Pincurls och prickigt





Tjugofjärde timman i mobilskugga

Hej kära dagbok!

Det är nu tjugofjärde timman utan mobil. De senaste timmarna har varit de värsta och jag vet inte hur mycket längre jag kommer klara det här, hoppas det värsta snart är över. Jag känner nu av den psykiska påfrestningen att vara ovetandes mitt psykiska tillstånd har även börjat visa sig fysiskt i leder och muskler.

Kan heller inte hjälpa att tänka på min familj i såna här hårda stunder, hoppas verkligen allt är väl med dem.
Har även kommit till insikt med att jag inte skulle önska min värsta fiende detta öde.

ps. Humorn är det sista som lämnar dig, eller var det hoppet? ds.



Åldersdiskriminering.

Jag anmälde mig hos kommunen om att jag ville bli kontaktperson inom SOL eller LSS. De ringde mig och verkade så positiva och glada. Gladare var dock jag! Har länge tänkt på att jag velat bli kontaktperson och nu skulle det ske. Vilken underbar dag det var!

Så här om dagen fick jag ett kort litet mail som sa att de inte hade behov av någon yngre kontaktperson just nu. Behöver de äldre kontaktpersoner? Finns ett behov av kontaktpersoner? Bättre en kontaktperson än ingen alls tänker jag.
Så klart förstår jag ju att någon som är mycket äldre än mig inte skulle känna att de ville ha lilla mig som kontaktperson. Samt att de gärna vill att man ska vara en förebild för de yngre kontaktpersonerna att ha en vuxenroll helt enkelt. Tycker inte nödvändigtvis år gör en lämpligare att vara någons förebild.
 
Hur skulle det vara om man byter ut ålder mot kön? Just nu har vi inget behov av kvinnliga kontaktpersoner. Klart förstår ju jag att ingen man vill ha en kvinnlig kontaktperson. Det låter mer fel eller hur?
Känns som att jämställdhetsfrågan om kön har kommit mycket längre än jämställdhet när det kommer till ålder.

Nu tror jag och hoppas att det här helt enkelt bara var en dålig formulering från deras sida och inget mer med det. Men det måste komma fram mer på tapeten att det även finns åldersdiskriminering.

Hör gärna vad andra har att säga om ämnet. Älskar ju som sagt diskussioner!


When the moon is in the Seventh House and Jupiter aligns with Mars, then peace will guide the planets and love will steer the stars.

Igår var det hemmafest på Nydala med hippie tema så då var det bara svida om till bästa nattsärken.


56 krs klänning, pannband av matttrasor, allt annat second hand.

Snyggaste Christina och Marc. Marc borde vunnit för snyggaste outfit.

Christina hade hittat glasögonen på röda korset som gjorde en yr.

Runda solglasögon var populärt.

"Du klär i mustasch!"

Lärde känna massa nytt folk och hade massa diskussioner om allt möjligt.

Nu blir det att se Hair ännu en gång. Kan vara bland en av de bästa filmerna jag vet. Se den!

Fridens liljor /Fredrica


En låång vecka kvar tills jag åker till Amsterdam

Ja nu börjar min Amsterdam weekend närma sig. På torsdag morgon flyger jag till Stockholm sen vidare till Amsterdam. Återkommer till sverige på måndag kväll. Då tar jag helt ledigt från plugg.
Allt är nu fixat förutom packning. Igår var jag och fixade mitt pass för hade missat att det gått ut i mars. Får förhoppningsvis det till på osdag.
I Amsterdam ska jag träffa min två bästa vänner från mitt utbytes år i Eudora, Kansas. Anna som är från Amsterdam och Anne-marie(Mie) hon är från Norge men pluggar i Holland. Så det blev ju enklast att jag skulle komma dit så vi tre kan träffas igen. Anna och jag var till Usa i två veckor för ungefär ett år sen så hon har jag träffat sen vi pluggade ihop. Anne-marie har jag dock inte träffat på 4 år så det kommer bli himla kul att träffa henne igen.
Ska också bli himla skoj att få upptäcka Amsterdam och lite av Holland.



Jag, Mie, Anna prom 2007

Jag och Anna första gången vi träffades 2006

Jag och Mie på Senior trip 2007

Mie och jag på spring break i Rocky Mountains, Colorado 2007

Jag och Anna på restaurang i New york 2010

Shoppade lite i Kansas city 2010.


Säg omelett.

Igår gjorde jag en så himla god omelett så jag tänkte det här receptet måste jag bara dela med mig av. Ska bara börja med att säga att när jag lagar mat så följer jag oftast inte recept till punkt och pricka jag tycker om att experimentera lite. Därav blir det bara ingredienserna och inga exakta mått.


Du behöver:
ägg
rökt kalkon (eller skinka)
rödlök
tomater
feta ost
mjölk
oregano
Salt & peppar


Hacka och rör ihop allt förutom oregano. I med det i stekpannan, tillsätt oregano mot slutet. Servera med en klick turkisk yoghurt (Cream cheese är också smaskens) och riven parmesan on top.


Smaklig Måltid


Hårfärgning & balsammetoden.

Idag ska jag äntligen ta och färga håret igen, min utväxt börjar bli outhärdlig. Jag har en utväxt som är dassigare än resten av håret och det ser ut smutsigt efter bara en dag. Mitt hår skulle inte klarar av att duschas varje dag för det är redan alldeles för tort.

Tror jag ska börja med balsammetoden igen, för då mådde mitt hår så himla bra. Jag tycker alla som har lockigt hår borde prova på balsammetoden. Det gör susen för lockarna. Det går ut på att skippa shampo och bara använda balsam som inte innehåller silicon och andra grejor, sen behöver man en riktigt bra inpackning också. Sen måste man även använda produkter som inte innehåller massa dåliga grejor så att det går tvätta ur med endast balsam.


Exakt den här färgen vill jag ha i hela håret!


Finaste bilden!

Elsa Billgren har en liten tävling som man kan läsa om här.

Detta är mitt bidrag. Jag i min blommiga klänning med en bar axel och fin sminkning med finaste burgundy ögonskuggan och victorias secrets knallrosa läppglans. Håret har jag för en gångsskull fixat. Eller jag och jag, det var maria som lockade det åt mig.
Det finaste med bilden är helt enkelt min busiga min med tungan ute! Och så klart var och när bilden är tagen. På glöggfest 2010 med en massa underbara människor från klassen och en massa nytt folk, en härlig spotifyplaylist med massa härlig soul och jullåtar.


"Speak"

Igår var det film kväll hos Bettan och film temat blev socionomig drama. Typiska socionomiga dramafilmer är "Boy A", "Precious", "Lars and the real girl", "Girl interrupted" och det finns en himla massa mer, men de filmerna tycker jag man ska ha sett.

Igår såg vi en Film som heter "Speak". Filmen handlar om Melinda som när hon börjar high school efter sommarlovet blivit av med sina vänner samt valt att bli den tysta. "I wonder how long it would take until people noticed that I don't speak?". I filmen visar det tillbakablickar från en fest och man börjar förstå att det finns en anledning till att Melinda inte pratar. Och det är ingen som märker att hon tystnat för de är för upptagna med att prata själv. Ingen sätter sig ner och lyssnar på henne. Melinda spelas av Kristen Stewart och jag anser hennes skådespel i speak är bättre än Twillight.



ringa,ringa,ringa,ringa

Det är vad jag ska ägna mig åt i veckan har jag bestämt. Jag är en sådan person som kan gruva mig i veckor för att ringa vissa samtal och går och mår dåligt över det. Detta är tydligen någon som går i släkten på mammas sida. Men nu ska jag försöka övervinna detta jobbiga en gång för alla.

Började redan förra veckan och det gick riktigt bra, inget hemskt som kan hända när du ringer någon, men jag är alltid rädd för att jag ska störa folk. Förra veckan ringde jag runt till en massa kliniker och fick äntligen intervjuer till min B-uppsats, sedan hade jag även två intervjuer på fredagen och det kändes som den bästa dagen i mitt liv.

Det är den känslan jag ska försöka tänka varje gång jag ska ringa någon. Komma ihåg hur skönt det är när man har gjort det och inte skjuta upp på det för då hinner man få så mycket ångest över det.

I veckan ska jag ringa och söka lite jobb, börjar bli himla stressad över sommaren. Fast samtidigt inte stressad för jag har för mycket att göra just nu för att stressa om framtiden. Men jag måste ju tänka lite framåt så man inte står där i juni och inte fått något jobb. Någon som har tips om vad man ska säga när man ringer och frågar om jobb och söker jobb?

Sen har jag även en intervju på telefon på torsdag och förhoppningsvis kommer jag ha en till i veckan.


Mitt fina bling-bling skal! För mycket glam kan man inte få i vardagen!


Skira ting att sova i.

När jag var hem över påsk tog jag mig en liten titt i farmorsbyrå och vad hittade jag där om inte en massa nattsärkar från olika årtal. Vissa hade till och med prislappen kvar. Fick låna ett gäng, så länge jag lovade att använda dem.

En nattsärk går lätt användas som finklänning, om det är väldigt skirt tyg är det bara ta på sig en underklänning.

Denna är lite för stor för mig. Men den hade så fint mönster så den får hänga framme.

Min favorit av alla särkarna kommer jag ta kort på i helgen så då fär ni se 56 kroners klänningen(en av dem som hade prislappen kvar).

Fridens liljor / Fredrica


Varborg!


Picknik utanför universitetet.

Lisa, Christina, Maja och sen i bakrunden sitter Alexander, Marc, Martin och Marcus

Bettan

Och så sist jag.

Och snyggaste Shiva vaktade vår filt.


Påskkärringar

Under påsk var jag hos syster och hjälpte till med renoveringe. eller rättaresagt jag roade Agnes medans resten av familjen renoverade. Sär här är lite bilder från skellefteå, de blev så fina så jag vill dela med mig av dem, fast påsk var länge sen.


Agnes fick bara en fräcken för det var för läskigt tyckte hon

Jag fick en massa fräcknar och Agnes gav mig fina röda kinder

När det var paus för renoverarna fikade vi ute i solen.

Agnes visade mig blommorna. Detta var innan Tony och Agnes trampade ner dem när de spelade fotboll.


Påskaftonen...


På dagen var det picknik ho Theres ute på hennes terass

Theres & Daniel var där. Visst är Theres fin i håret?

Vi åt en massa god mat och drack rosé.

Eva,Kalle,johan,markus & joel kom också förbi och umgicks.

målade naglarna till påskägg.

sen grillade vi för första gången iår.

Tilda fyllde 21 så vi hade grillningen för henne.

efter middagen hoppade vi in i bilar och åkte till Råneå till Johans stuga.

Veronica var glad att vara framme. Inge kul att en fågel flög in i bilen och dog.

Ledin stod för muciken hela kvällen.

Kvällen slutade med att basta och massage som gav blåmärken.


RSS 2.0