Gott Nytt år!


2009 och 2010 har jag firat nyår med ett helt gäng vänner i Polkem, där vi haft ett hus för oss själva. Ifjol var till och med Laura från Australien med. I år firas nyår med middag i Unbyn och sedan blir det spela spel hos Lovisa. Kommer bli great!
 
Gott Nytt år till er alla!


En titt hos farmor.


Jag tycker det alltid är lika roligt att vara hos farmor och titta på alla vackra gammla saker. Så jag tänkte dela med mig av de vackra sakerna. I fin rummet har farmor denna gröna sköna trearmade piedestal lampa.


I gästrummet har farmor denna snygga röda fotölj, hon har även en till liknande på övervåningen.



Två färglagda foton, tycker gamla foton där det lagts till färg är så himla tjusigt. På första fotot tror jag det är farfar i mitten och tror det är farmor och två av hennes systrar på andra fotot.


Golvlampan i guld skulle gärna få följa med mig hem till Umeå.


I skåpen finns det också mycket fint, som dessa kryddburkar.


Tredjedag jul auktion.



I tisdags var jag chaufför åt mormor, för det var nämligen tredjedag jul auktion i Överstbyns byagård.


Det var allsång och ett tremannaband som spelade.


Allt som var i granen var det man skulle ropa på. Allt hade ett nr och på det nr kunde man sedan vinna nått fint. Jag köpte bara vanliga lotter, men jag satt brevid farmor som ropade hem några grytlappar.


och så var det fika.


Så sjöng även kören, de sjöng den sista mohikanen. Under fikan lovade även jag att bidra med en sång så jag fick ta en jag kunde utan till och då blev det så klart 9 to 5.


På en av mina lotter vann jag en hyacint. Det var så roligt för när han höll upp blomman sa jag "Den skulle jag gärna vilja vinna" och så gjorde jag det.


Juldagen 2011



Juldagen fortsatte i familjetemat


Agnes lekte med alla  nya leksaker och jag fick leka med. Hon visade även sina nya ass snygga skor. Jag skulle gärna ha ett par likadana såhär i vinterkylan då jag alltid fryser om fötterna.


Sedan bjöd farmor på julfika. När jag var där passade jag på att fota lite snygga detaljer i hennes hem. Ni får se det sedan för det blev en hel del foton.


Efter fikatt hoppade vi in i bilarna och åkte till Unbyn för juldagsmiddag.




Mmm julbord och efterrätten var sjukt god. Hjortronparfait, åkerbärsparfait och daimglass.


Julafton 2011



Julafton började med att vi åkte till Gunnarsbyns kyrka. Där är jag döpt, där är jag konfirmerad, där var jag lucia, där har jag sjungit, där har jag spelat teater och där har jag burit fram fredsljuset från Betlehem.


Till traditionen hör även att tända ljus på graven. Ifjol var det -30 och vi tände inga ljus men iår blev det av. Vi tände gravljusen av lågan från Betlehem som färdats hela vägen till Svergie.


Efter kyrkan åkte vi syskon till Farmor för att klä hennes gran. Farmors katt Mumsan ville hjälpa farmor med att slå in packeten.



Vitt, rött och guld.


Iår firades julen hemma hos oss. Med stora familjen, fasters familj, farmor och mormor. Allt som allt 17 personer.


Före maten var det ostbricka med glögg.


Julaftons höjdpunkt. Maten och umgås kring matbordet. Godaste på årets julbord var vitlökssillen, laxen och löjromstoasten.


Sedan var det bara att vänta på tomten. Vi hade sett att han packade alla julkappar kl 15 och åkte från nordpolen, vi hörde även ryckten om att han hade setts i Gunnarsbyn kl 18. Efter timmars väntan knackade äntligen tomten på och vi fick säga att vi hade varit snälla.


Agnes fick flest julklappar och hon hade varit orolig innan jul att hon inte skulle få några alls för i Klutmark hade tomten inte lämnat några packet.


Sötungen hade önskat sig glass i julklapp och så klart hade tomten fixat det.


En helt underbar julafton som vanligt.


Dan före dopparedan!



Dan före dopparedan kokade jag knäck och mamma kokade hjortronsylt till ris a la maltan. Under en timmes period hann vi ha på alla plattor och ugnen för att vi hade fullt upp med att fixa mat till julafton. Plus att vi var tvungen äta lunch även dagen innan. Dopp i grytan åt mormor och mamma, jag stod över eftersom jag inte är så försjust i dopp i grytan.


Efter lunch kom skellefteå familjen och då skulle alla leksaker fram för att lekas med. I mitt rum lekte vi med alla dockor och det skulle tas kort på Agnes med en docka åt sänder. Inne i vardagsrummet spred vi ut resten av leksakerna, går ju inte leka om man inte dragit fram allt.
 

Sedan blev det tid för dagens höjdpunkt. Att klä granen, först ljusen sedan alla pumlor (för er icke norrbottningar: julgranskulor).


Agnes fick sätta upp plastpumlorna längst ner eftersom hon inte nådde så högt.


sen lite glitter, pärlor och stötta upp granen med tomma shampooflaskor så den inte skulle välta.


Ta Da!! Färdigt.


Efter det hårda jobbet firade vi med lite bingolotto och fika. Jag vann hela hundra kronor på min lott, sicken tur man kan ha.


Hemfärden.


I torsdags skrev jag tenta på morgonen som gick jätte bra. Efter det kom Maja till mig och vi väntade på Alexander för att börja hemfärdet mot Boden. Jag och Maja skulle åka med samma tåg till Boden men det blev inställt och ersättningsbussen skulle ta sex timmar. Som tur är löste det sig som så att vi betalade alexander för att få åka med honom istället.


Första stopp blev Unbyn, hos Majas föräldrar. Min mamma och pappa var i Luleå och julhandlade så de skulle plocka upp mig påvägen hem.

 
Äntligen hemma i Överstbyn packade jag upp väskan och gjorde mig hemmastadd i mitt gamla rum. Garderoben är redan full och jag har så mycket kläder i Umeå som ska rymmas, får göra en stor utrensning när jag flyttar hem igen. 

På onsdag ska jag på besök på min praktikplats och jag är så uppspelt och nervös. Ska bli kul att få träffa min handledare och se vart jag ska spendera den mesta av min tid nästa termin. 


Mjukpepparkaka, saffranslängd & chockladmuffins med klet.


I mångas bjöd Sandra på julgotta hemma hos sig. Det fanns mjukpepparkaka, saffranslängd,nougatrutor, chockladmuffins med klet, pepparkakor med ost, glögg och en massa annat gott. Mat och bak måste ju nästan vara det bästa med jultider, förutom vänner och familj förstås.

Vi halv såg på Sunes jul och skrattade åt alla tokigheter Rudolf hittade på. Fast mest diskuterades det som vanligt om praktik, psykiska sjukdomar och P3 dokumentär. Tror det börjar bli tid för nya diskussionsämnen, men varför ändra på ett vinnande koncept. 

Sedan tände vi brasan och slog på julmusiken. 


Musikhjälpen.

Din musik kan rädda liv. Önska en låt på musikhjälpen och skänk pengar till att alla flickors rätt att få gå i skola.


Skicka ett SMS till 72 999 med
belopp 50, 100 eller 200 
+ din låtönskning (låt, artist och ev motivering).


Det pågår en tyst katastrof.

Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEFkan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.


Julhandel med Maja.


I lördags var jag och Maja och julhandlade. Det var riktigt tråkigt väder, det regnade och var pölar över allt och jag lyckades gå rakt i en så hela min fot blev sjöblöt. Efter att ha strossat runt i några timmar gick vi till Costas för en sen lunch.


Jag åt en smörgås med fetaoströra oh den var hur sjukt god som helst. Måste prova göra en egen fetaoströra hemma nån dag.


Före lunchen hade vi inte köpt något vi hade mest samlat på oss inspiration till julklapparna. Men efter lunchen gick vi in på Kii och där hittade jag en svartkappa. Den var helt sjukt fin och precis vad jag har letat efter, så den blev min julklapp till mig själv.


Vi satt säkert på Costas i 2 timmar och åt även efterrätt. Jag åt chokladcheesecake och Maja åt Chokladmoussetårta. Av dem två var cheesecaken godast för den smakade mer.


Julcocktail!


I fredags var det julcocktail hos Maria och Julia. Maria hade gjort en julig cocktail med apelsin och nejlikor.


Det bjöds även på sillsnittar. Jag åt säkert tusen stycken om inte mer.


Vi hade himla trevligt och diskuterade P3 dokumentär för vi har alla fått nån hype på dokumentärerna. Jag har lyssna på en hel del avsnitt men det var så länge sen så nu kör jag igenom alla igen.  


Maja följde med som min respektive och övernattade hos mig för att vi skulle julhandla på lördagen.


En sjukt lyckad kväll och vill ha en massa fler av dessa. Nästa termin är vi utsprida över hela landet så då blir det inte alls mycket sånt här mys.


Här inne hos mig.


Här är en titt på lite detaljer hemma hos mig.


Mitt tak ovanför sängen och sänghimmeln


Min röllekamatta och vinterkängorna.


Min stringhylla och jag.


En dag på univeristetet




I måndags började vi ett nytt moment om psykiska sjukdomar och socialpsykiatri. Det är helt sjuk intressant och redan nu känner jag att jag vill veta en massa mer. Svergie har ju en ganska hemsk historia när det kommer till psykiska sjukdomar, med bla. sterilisering och lobotomi. P3 dokumentär har gjort en dokumäntär om det hemska som försegick mellan 1930-1975, den heter tvångssteriliseringarna och du hittar den här.

Våran lärare var himla skön också. Vi skulle ha introduktion i 1 ½ timme, men efter en halvtimme sa han att han inte tyckte om ordbajseri så vi fick ta en timmes rast istället.


Hotellfest.


Förra lördagen hade Sandra ordnat en hotellfest. Vi började med att handla med mat att äta i sviten. Jag åt sushi men var så hungrig så jag hann inte ta kort.


 Till efterrätt åt vi skumtomtar och Julia hade makten om skumtomtarna eftersom hon satt närmas skålen och dela ut åt oss alla.


Soffhäng och bus med skumtomtarna.


Jag hade nyfärgat hår och min nya fina klänning.


Vi hade en riktigt rolig kväll med en massa prat och skratt. Sedan delade vi på oss för vissa ville dansa på klubb och andra ville ta det lugnt på pub. Själv gick jag på pub men stannade inte länge, jag var så sjukt trött för att jag hade sovit så lite eller så är det bara att jag har blivit gammal och inte klarar av att vara vaken länge efter tolv.


Saffranscheesecake med pepparkaksbotten.



I fredags kom Bettan och Lisa hem till mig för lite glöggmys och Idol. Jag hade bakat en saffranscheesecake med pepparkaksbotten som vi mumsade i oss.

Antal portioner: 10
Ingredienser

180 180 g pepparkakor
75 75 g smör
4 4 dl crème fraîche
3 3 ägg
1 1 msk citronsaft
1/2 1/2 dl socker
lite raspat citronskal
1/2 1/2 g saffran (ett kuvert)
pudersocker
tinade björnbär


1.
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Stöt pepparkakorna till smulor eller kör dem i matberedaren, tillsätt smöret och blanda. Tryck ut kaksmulorna i en form med löstagbar kant och ställ den kallt en stund i kylen.

2. Vispa ihop crème fraîche med socker, saffran och ägg. Smaksätt fyllningen med citronsaft och rivet citronskal. Häll det i formen och grädda kakan i 20–25 minuter eller tills den stelnat.

3. Pudra florsocker över kakan och servera med tinade lättsockrade björnbär eller annan frukt.


Snö!


Äntligen har snön kommit. Jag hade börjat bli lite orolig att vi inte skulle få en vitjul. Men när jag klev av bussen påväg hem efter jobbet i söndagskväll mötes jag av en massa små snöflingor. Jag blev glad som ett litet barn och hoppades verkligen att snön skulle stanna kvar denna gång. Vilket den gjorde och nu tycker jag det får ta och bli jul snart!


Christmas lights!

Första advent :-)
Balkong på Språkgränd som vinner kategoring "flest juljus på minsta ytan".
 
 
Första advent åkte adventsljusstaken upp.

 
Kungsg. tisdagkväll.


Nya ljusslingan i gardinstången.


Tillbaka till Boden.

Idag har jag skrivit tenta i fem timmar och det kändes som att det gick bra men det är himla svårt att veta, lätt att man glömmer nån lag här och där. När jag sen kom hem ringde min handledare och jag fick veta att min praktikplats till nästa termin är fixad. Jag ville ha praktikplats i Umeå men eftersom så många andra också ville det fick jag ta mitt andrahandsval Boden. Det bra är att jag då blev den enda som önskat Boden och fick det verksamhetsområde jag hade önskat i första hand.

Den 20 januari börjar jag praktiken och flyttar tillbaka till Boden i fem månader. Först var jag ganska arg att jag skulle vara tvungen att flytta men har insett att det är nog precis vad jag behöver, lite miljöombyte. Får se om jag bor i Överstbyn hos mina föräldrar och pendlar in till Boden eller ifall jag ska hitta nått i Boden.

Enda problemet jag kan ser just nu är hur tusan jag ska kunna välja vad som jag behöver ha med mig i fem månader. Kommer ju åka till Umeå med jämna mellanrum men ändå, känns som svårt att packa.


Nymodernitet i retrostuk.

"Dessa nymoderniteter" som farmor brukar säga om allt som inte fanns då hon var ung. "Ja det var då bättre för" har jag själv börjat säga och visst kommer man ihåg det förflutna som så himla bra. Fast när det förflutna var nutid då var det väl inte lika bra, eller? Nej jag väljer helt enkelt vad jag vill minnas och då vill jag minnas allt som så himla bra. Jag är lite av en nostalgiker kan man säga.

Nostalgin i mig tog över när jag skulle ge min Iphone ett nytt skal.


RSS 2.0